Nybegynnerkurs i skinnfell arbeid


Eldbjørg Bredeli

Gikk på kurs i slinnfellsøm i 2010. Har sydd små og store feller, med trykk og vev påsydd. Småting som votter, tøfler, luer, pulsvarmere og pannebånd.
Kurset er kort og en må regne med å arbeide på egenhånd mellom kurskveldene. Det forventes at deltagerne blir tilnærmet ferdig med arbeidet i løpet av kurset.

Her trykker du mønster og figurer på saueskinnfell til sitteunderlag eller sengtrekk.
Materialkostnadene er avhengig av hvilken type skinn og hvor mange skinn kursdeltakerne ønsker å bruke. Pris pr skinn variere må vi komme tilbake til.
Kurslæreren kan skaffe materiell og har arbeidsverktøy til utlån (leie) for de som ønsker dette. Kurslærer tar kontakt med kursdeltakerne for spørsmål om emner.
Kursplan:
Mål: Når kurset er over, skal deltakerne kunne skjære til og håndsy en saueskinnfell etter tradisjonell metode.
Deltakerne skal få praktiske ferdigheter i å trykke på saueskinn.

Kursinnhold

  1. Tilskjæring og søm. Skinnene og utnyttelsen av disse vurderes. Det enkelte skinn og fellens størrelse bestemmes. Skinnene tilskjæres. Valg av tråd og nåler, samt begrunnelse for dette gjennomgås. Ulike metoder for svangeskjøting, øvrig innskjøting og innsnitt gjennomgås. Stikk og søm-metode gjennomgås. Bånd til skjøtene klippes/skjæres til og sys på. Sting og arbeidsmåte demonstreres. Kanting av fellen etter alternative metoder vises og materialer til vurderes. Materialer til brudekant eller hverdagskant klippes, skjøtes og syes på fellen.

Krus, – individuell merking av skinnfellen i øvre kant demonstreres og ideer til den enkelt utforming av krus diskuteres.
Oppbevaring og renhold av skinnfell gjennomgås.

  1. Trykking. Tradisjonell trykking av skinnfeller og ornament bruk i ulike deler av landet gjennomgås. Bilder av trykk feller studeres og den enkelte deltaker planlegger trykkingen av sin felle. Praktiske arbeidsmetoder demonstreres.

Den enkelte kursdeltaker trykker sin skinnfell etter egne ønsker.

Praktiske opplysninger:

Kurset kurset går over 3 dager, fredag til søndag til sammen 15 timer.
Obs max 6 elever

Sted Tidspunkt Dato
Hordamuseet Fredag         kl. 18,00 – 21.00
Lørdag         kl. 10.00 – 15.00
Søndag        kl. 10.00 – 15.00
18 – 20 februar Eldbjørg Bredeli
Kursavgift: 1350,-
Materialkostnader på kr Kr. 125,- som dekker tråd,
trykk, nåler og betales direkte til lærer.
Lærer ringer elevene opp og spør hva de vil lage,
om de har skinn eller om de vil kjøpe av henne.

Kursavgift: 1350,- I tillegg kommer medlemskontingent for 2022 kr 250,- for de som ikke tidligere i år har betalt denne. Påmeldingsfrist: 11 februar 2022
Alle som deltar på vårens kurs, vil få tilsendt en faktura for kursavgiften og medlemskontingent. Du er endelig påmeldt når denne er betalt.
Dersom det skulle vise seg at kurs blir overbooka, vil vi så langt som mulig straks prøve å sette opp nye kurs til de om ikke får plass. Du vil i så fall bli kontaktet. Medlemmer med høyest medlems ansiennitet vil gå foran medlemmer med lavest ansiennitet.