Karveskurd for nybegynnere

Vi har gleden til å invitere til et helgekurs i karveskurd for nybegynnere på Voss med Anneli Engeland

Anneli Engeland

Karveskurd er treskurd av dekor med geometriske motiver der sirkel og rutemønster kan trekkes opp med passer og linjal. Dekoren er utført med et karvesnitt – skjæring der snittet har skrå sider som møtes i en spiss i bunnen. Sidene kan være rette slik at snittet danner en v-form eller svakt buet slik at snittet blir lik tverrsnittet på en båt.

Karveskurd er en enkel teknikk som verken krever store ferdigheter eller komplisert verktøy. Karveskurd kan skjæres med tollekniv mest vanlig er å bruke en kniv med kort blad. Stemjern er også verktøy som kan brukes.

En variasjon er å farge treet først. Dermed fremheves mønsteret i trehvitt mot farget overflate. Det er stor spennvidde i dekor, og produktene varierer fra arbeider med gode kunstneriske kvaliteter til enkel amatørmessig dekor.

Eksempel på karveskurd

Karveskurd er ikke en særegen norsk folkekunst, og på 1700-tallet ble det importert mangletre med karveskurd til Norge. Karveskurd har vært og er stadig populær i folkelig ornamentikk i mange land. Selv om stilen og materialet varierer, så er teknikken og dekoren universell.

I Norge har karveskurd vært bruk i folkekunsten over hele landet, og den har vært særlig populær på Vestlandet. Karveskurd har vært mye brukt som dekor på øskjer, tiner, og mangletrær, men også på en rekke andre gjenstandstyper.

Eksempel på karveskurd

Kurset blir avholdt på Voss en helg, våren 2022
Tidspunkt: kl: 10.00 til 17.00 begge dager
Max 6 elever.
Pris: 1350,-
Emne kjøpes av lærer, og leie eller kjøp av verktøy hos lærer.
Felles transport og eventuell overnatting på Voss etter nærmere avtale.

Kurset er utsatt til høsten

Kursavgift: 1350,- I tillegg kommer medlemskontingent for 2022 kr 250,- for de som ikke tidligere i år har betalt denne. Påmeldingsfrist: ? 2022
Alle som deltar på vårens kurs, vil få tilsendt en faktura for kursavgiften og medlemskontingent. Du er endelig påmeldt når denne er betalt.
Dersom det skulle vise seg at kurs blir overbooka, vil vi så langt som mulig straks prøve å sette opp nye kurs til de om ikke får plass. Du vil i så fall bli kontaktet. Medlemmer med høyest medlems ansiennitet vil gå foran medlemmer med lavest ansiennitet.